30 Mayıs 2013 Perşembe

İSTANBUL'UN FETHİNİN 560. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI

29 Mayıs Çarşamba günü Balat'ta İstanbul'un Fethinin 560. yıl dönümü kutlamaları için bir program vardı. Eşim ile beraber biz de programı izleme şansına sahip olduk. Kısaca, programdan karelerle neler olduğunu paylaşmak istedim.

Balat sahilinde etkinliğe katılanların oturabilmesi için platformlar hazırlanmıştı. Bunlardan bir tanesinde biz de kendimize yer seçtik ve programın başlaması için saatin gelmesini bekledik.

19.00 sularında Balat'taydık. Bu saatte ortalık henüz o kadar kalabalık değildi.



Saatler ilerledikçe, meydan kalabalıklaşmaya, platformlar ve çimler dolmaya başladı.

20.30 civarlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir TOPBAŞ etkinlik alanına geldi. Etkinlik alanını boydan boya dolaşarak tüm halkı selamladı. Bu arada hava da kararmış oldu ve etkinlik başladı. Açılış güzeldi.


Fethi ve Fatih'i anımsatan bir resim, bir müddet ekranda kaldı.


Açılışta yer alan konuşma faslı uzun değildi, Belediye Başkanı Topbaş 7-8 dakika kadar bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşması esnasında, cep telefonumla çektiğim için Topbaş sanki nur saçıyormuş gibi görüntülendi.:) Etkinliğin 21.00'de bu konuşma ile başladığını söyleyebilirim. Osmanlı ailesinden bazı üyeler de ilk kez olmak üzere bu programda katılımcı olarak bulundular. Bu da hoş bir durumdu.


Yaklaşık 21.15 civarında ses, su, ışık ve lazerli gösteriler başladı.









Akabinde fethi anlatan kısa bir film ekrana yansıdı. Bu film -hafızam beni yanıltmıyorsa- Panorama 1453 Müzesinde yayınlanan kısa film...

Filmden bazı kareler...





Film bitince, Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yer alan Mehter Takımı coşturucu marşlar söyledi. Marşlara hep bir ağızdan söylenerek, Mehter Takımına eşlik edildi, bayraklar coşkuyla sallandı.





Son olarak yine havai fişek, su ve lazer gösterileri vardı.






Etkinliğe katılan herkes için -öyle düşünüyorum ki- güzel bir geceydi.

İstanbuldaysanız ve etkinliğe bir şekilde katılabilme imkanınız olursa, hayatınızda en az bir kez muhakkak katılın derim.

Bir sonraki sene yine katılabilmek ümidi ile...

2 yorum:

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler...

birdunyafikir dedi ki...

Teşekkür ederim Yaşam İzi...
Güzel bir organizasyondu.